Anlita elektriker – när behövs det?

Det finns flera tillfällen då det kan vara en god idé att anlita en elektriker. I många fall är det vanligt att anlita en elektriker i samband med renoveringar, just eftersom el och elinstallationer inte är något som man får utföra själv. När du ska anlita en elektriker finns det flera saker du behöver tänka på, t.ex. att välja en elfirma med goda referenser och med rätt behörighet.

När behövs en elektriker?

Det kan vara svårt att veta när man är i behov av en elektriker och när man kan utföra arbetet själv. I Lund finns det t.ex. många riktigt bra företag som man kan vända sig till för att få rådgivning eller offert om så önskas. En elektriker kan man t.ex. vara i behov av när man ska bygga nytt hus, om man ska renovera eller om man ska bygga ut och därmed också dra ny el. Det är endast ett fåtal moment som man kan utföra som amatör. Dessa moment är bland annat att byta ut elkopplare eller anslutningsdon själv. Dessa får dock högst vara 400 V alternativt 16 A.

Att tänka på innan du anlitar

Som tidigare nämnt behöver du tänka till lite innan du anlitar en elektriker i Lund eller på annan ort i Sverige. Säkerställ att firman har bra omdöme och att tidigare kunder har lämnat goda referenser. Du behöver även se till att elektrikern som du anlitar betalar F-skatt för att slippa stå för denna utgift själv och att personen i fråga är certifierad. Kom ihåg att du även behöver utföra en elbesiktning efter att arbetet är klart. En rekommendation är att då passa på att gå igenom alla elinstallationer i huset. Du kan be din egen elektriker att utföra besiktningen om så önskas.

Obs! Var ute i god tid! Det råder brist på hantverkare inom branschen och att få tag på en elektriker när du behöver kan vara svårare än man kan tro!